Niniejsza witryna przeznaczona jest do osobistego lub zawodowego użytku osób, które zgodnie z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.

mam 18 lat
nie mam 18 lat

Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies

Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

To jedno z najbardziej ulubionych hiszpańskich win musujących na świecie. Znane ze swojej wyjątkowej, czarnej satynowej butelki. Wytwarzane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce przez co najmniej 12 miesięcy.

Wina Freixenet

Wina spełniają surowe warunki kontroli jakości ustanowione przez hiszpańską komisję regulacyjną. Freixenet wykorzystuje wyłącznie starannie zbierane winogrona pochodzące z rodzinnego majątku oraz z lokalnych winnic z rejonu Penedès.

Wina Freixenet są wytwarzane wyłącznie metodą tradycyjną (taką samą jak w przy produkcji szampana), w której druga fermentacja zachodzi w butelce. Dzięki tej podwójnej fermentacji powstają wina najwyższej jakości, złożone, o wielu warstwach i z subtelniejszymi bąbelkami.

Pierwsza fermentacja zachodzi w kadziach ze stali nierdzewnej przy udziale specjalnie wyhodowanych kultur drożdży Freixenet. Po fermentacji pierwotnej, wino jest przelewane do butelek w celu poddania fermentacji wtórnej i dojrzewa w piwnicach o długości 54 kilometrów, znajdujących się pod winnicą Freixenet w Sant Sadurní. Butelki wina są umieszczane na specjalnych stelażach pod kątem 45 stopni tak, aby osad z drożdży zbierał się w szyjce butelki i mógł zostać później usunięty.

Freixenet ma unikalny smak, ponieważ wykorzystuje rodzime winogrona z regionu Penedès, a każdy produkt Freixenet przeszedł fermentację w tej samej butelce, w której go nabywacie. Od razu możecie dostrzec różnicę w ciężarze butelki Freixenet w porównaniu z produktami musującymi niższej jakości, ponieważ proces fermentacji wtórnej wymaga grubszego szkła.




Cava

Cava to termin określający hiszpańskie wino musujące produkowane tą sama metodą tradycyjną co szampan, ale z innych szczepów winogron. Po hiszpańsku Cava oznacza piwnicę i odnosi się do podziemnych piwnic, gdzie wina spokojnie dojrzewają w zamkniętych butelkach przez ok. rok lub dłużej zanim pojawią się na rynku. Freixenet jest właścicielem około 54 piwnic wapiennych w Sant Sadurní d’Anoia, w których można znaleźć nawet ponad 120 milionów butelek Cavy!

Cava jest produkowana metodą tradycyjną w Katalonii (regionie w północno-wschodniej Hiszpanii otaczającym Barcelonę) od końca XIX wieku. Hiszpanie używają terminu „Cava” w ten sam sposób, w jaki Francuzi stosują słowo „szampan” – określa on region, winnicę, proces i sam produkt. Zasadnicza różnica między Cavą i szampanem polega na tym, że Cava jest produkowana w dużo cieplejszym klimacie z rodzimych odmian winogron uprawianych w regionie (Parellada, Macabeo and Xarel-lo). W ciepłym klimacie winogrona są bardziej dojrzałe i Cava ma niższą kwasowość niż szampan.

Cavy dzielone są na kategorie w zależności od czasu, przez jaki wino dojrzewało w butelce:

Cava: minimum 9 miesięcy dojrzewania w butelce
Reserva: minimum 15 miesięcy dojrzewania w butelce
Gran Reserva: minimum 30 miesięcy dojrzewania w butelce

FREIXENET CORDON NEGRO MAGNUM
1,5l
wino musujące Cava
11,5%

FREIXENET CORDON NEGRO MAGNUM

FREIXENET CORDON NEGRO BRUT
0,75l
wino musujące Cava
11,5%

FREIXENET CORDON NEGRO BRUT

Wytrawne, hiszpańskie wino musujące wytwarzane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce przez co najmniej 12 miesięcy. Stworzone w oparciu o lokalne szczepy winogron: Macabeo, Xarel.lo i Parellada, dzięki którym wino ma świeży, owocowy charakter. Doskonale nadaje się jako aperitif, świetnie komponuje się z większością potraw.
FREIXENET CORDON NEGRO BRUT
0,2l
wino musujące Cava
11,5%

FREIXENET CORDON NEGRO BRUT

Wytrawne, hiszpańskie wino musujące wytwarzane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce przez co najmniej 12 miesięcy. Stworzone w oparciu o lokalne szczepy winogron: Macabeo, Xarel.lo i Parellada, dzięki którym wino ma świeży, owocowy charakter. Doskonale nadaje się jako aperitif, świetnie komponuje się z większością potraw.
FREIXENET CARTA NEVADA MAGNUM
1,5l
wino musujące Cava
11,5%

FREIXENET CARTA NEVADA MAGNUM

FREIXENET CARTA NEVADA SEMI SECO
0,75l
wino musujące Cava
11,5%

FREIXENET CARTA NEVADA SEMI SECO

Półsłodkie, hiszpańskie wino musujące wytwarzane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce przez co najmniej 10 miesięcy. Stworzone w oparciu o lokalne szczepy winogron: Macabeo, Xarel.lo i Parellada, dzięki którym wino ma świeży, owocowy charakter. Najlepiej smakuje w połączeniu ze słodkimi deserami.
FREIXENET CARTA NEVADA SEMI SECO
0,2l
wino musujące Cava
11,5%

FREIXENET CARTA NEVADA SEMI SECO

Półsłodkie, hiszpańskie wino musujące wytwarzane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce przez co najmniej 10 miesięcy. Stworzone w oparciu o lokalne szczepy winogron: Macabeo, Xarel.lo i Parellada, dzięki którym wino ma świeży, owocowy charakter. Najlepiej smakuje w połączeniu ze słodkimi deserami.
FREIXENET CORDON ROSADO
0,75l
wino musujące Cava
11,5%

FREIXENET CORDON ROSADO

Półwytrawne, różowe, hiszpańskie wino musujące wytwarzane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce. Stworzone ze szczepu winogron Trepat i Garnacha, dzięki którym wino ma świeży, kwiatowy charakter z nutą truskawki, jeżyny, egzotycznej grenadyny, suszonych fig i daktyli.
FREIXENET CORDON ROSADO
0,2l
wino musujące Cava
11,5%

FREIXENET CORDON ROSADO

Półwytrawne, różowe, hiszpańskie wino musujące wytwarzane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce. Stworzone ze szczepu winogron Trepat i Garnacha, dzięki którym wino ma świeży, kwiatowy charakter z nutą truskawki, jeżyny, egzotycznej grenadyny, suszonych fig i daktyli.
FREIXENET PROSECCO
0,75l
wino musujące Prosecco
11%

FREIXENET PROSECCO

Jest to najwyższej jakości, wytrawne wino musujące, wykonane z najlepszych winogron Glera w regionie Prosecco w północnych Włoszech. Lekkie, delikatne i świeże z nutami zielonego jabłka, cytrusów i kwiatów oraz żywym musowaniem. Idealne do świętowania dużych i małych chwil.
FREIXENET PROSECCO
0,2l
wino musujące Prosecco
11%

FREIXENET PROSECCO

Jest to najwyższej jakości, wytrawne wino musujące, wykonane z najlepszych winogron Glera w regionie Prosecco w północnych Włoszech. Lekkie, delikatne i świeże z nutami zielonego jabłka, cytrusów i kwiatów oraz żywym musowaniem. Idealne do świętowania dużych i małych chwil.
FREIXENET ITALIAN ROSÉ
0,75l
wino musujące
11%

FREIXENET ITALIAN ROSÉ

Różowe włoskie wino musujące wytrawne wyprodukowane z najwyższej jakości winogron szczepu Glera i Pinot Noir z wyraźną nutą białych kwiatów i jabłek o delikatnym aromacie malin, truskawek i wiśni.
FREIXENET ITALIAN ROSÉ
0,2l
wino musujące
11%

FREIXENET ITALIAN ROSÉ

Różowe włoskie wino musujące wytrawne wyprodukowane z najwyższej jakości winogron szczepu Glera i Pinot Noir z wyraźną nutą białych kwiatów i jabłek o delikatnym aromacie malin, truskawek i wiśni.
SEGURA VIUDAS RESERVA HEREDAD MAGNUM W DREWNIANEJ SKRZYNCE
1,5l
wino musujące Cava
12%

SEGURA VIUDAS RESERVA HEREDAD MAGNUM W DREWNIANEJ SKRZYNCE

SEGURA VIUDAS RESERVA HEREDAD
0,75l
wino musujące Cava
12%

SEGURA VIUDAS RESERVA HEREDAD

Hiszpańskie, wytrawne wino musujące klasy Reserva powstające metodą tradycyjną wtórnej fermentacji w butelce, która trwa co najmniej 24 miesiące. Powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych, zbieranych ręcznie szczepów winogron Macabeo i Parellada. Doskonałe jako aperitif, świetnie komponuje się z potrawami z ryb, delikatnymi serami czy cielęciną.
MÍA FRUITY & SWEET MOSCATO
0,75l
wino musujące
7%

MÍA FRUITY & SWEET MOSCATO

Gatunkowe aromatyzowane wino musujące słodkie stworzone ze szczepu Moscatel, odkrywa piękny i intensywny aromat z esencją białych kwiatów brzoskwini i moreli. Mia Moscato to świeże i owocowe wino z zachęcającą słodyczą i niezwykle dobrze zrównoważoną kwasowością - idealne do deserów.
MÍA DELICATE & SWEET MOSCATO PINK
0,75l
wino musujące
7%

MÍA DELICATE & SWEET MOSCATO PINK

Gatunkowe aromatyzowane wino musujące słodkie różowe, o delikatnym kwiatowym aromacie z akcentem czerwonych owoców leśnych, wytworzone ze szczepu Moscatel z dodatkiem Tempranillo. Mia Moscato Rosé idealnie pasuje do carpaccio z łososia, krewetek czy kuchni azjatyckiej, jak również do deserów, babeczek czy sernika na zimno.
MÍA FRESH & CRISP SPARKLING
0,75l
wino musujące
11,5%

MÍA FRESH & CRISP SPARKLING

Wino musujące półwytrawne z subtelnym cytrusowym aromatem i posmakiem gruszek oraz dojrzałych jabłek. Mia Fresh & Crisp stworzone ze szczepu winogron Macabeo, Xarel·lo i Parellada ze świeżym i lekkim bukietem, świetnie sprawdza się jako aperitif do tapas, orzechów i serów.

Freixenet na Facebook